handleidingen:netwerk:openwrt-freedom-ftth

Deze pagina is ook beschikbaar in het Engels.


Dit artikel beschrijft hoe ik FttH heb ingesteld voor Freedom.nl, terwijl ik gebruik maak van mijn eigen SFP-module en router. Ik heb deze setup thuis. Ik gebruik alleen het internet; ik kijk geen “ouderwetse” TV. Dus mijn netwerk is relatief eenvoudig.

Ik heb ervoor gekozen om Freedom's Fritzbox niet te ontvangen, omdat ik niet de intentie had die ooit te gebruiken. Die dingen bieden veel te veel functionaliteit naar mijn zin, zonder enige broncode vrij te geven.

Gelukkig is Freedom één van de weinige ISP's in de wereld die haar klanten geen verplichte apparaten opdringt. Sterker nog, ze laten je tijdens het bestelproces kiezen of je hun hardware wilt gebruiken, en geven je zelfs een kleine korting als je dat niet wilt.

Ik ben een uitgesproken voorstander van modem- en routervrijheid, dus ik ben het niet eens met de huidige situatie dat bijna alle ISP's hun klanten modemrouters opdringen. De Duitsers noemen dit Routerzwang. (Natuurlijk hebben zij er een woord voor…)

Als router gebruik ik mijn vertrouwde Turris Omnia die OpenWrt draait. Als SFP-module gebruik ik een TP-Link TL-SM321B, aangesloten op mijn TK-01 FTU met een LC/PC naar SC/APC-kabel.
De WAN-interfaces instellen

In /etc/config/network verander je de wan- en wan6-interfaces als volgt.

# Dit zet de MTU van de ethernet-adapter op 1508, zodat we MTU 1500 in de PPPoE-tunnel kunnen gebruiken
config device
	option name 'eth2'
	option mtu '1508'
 
config interface 'wan'
	option device 'eth2.6'
	option mtu '1508'
	option proto 'pppoe'
	option username 'fake@freedom.nl'
	option password '1234'
	# Niet noodzakelijk, maar ik heb graag extra logging
	option pppd_options 'debug'

Let op dat je de wan6-interface volledig verwijdert, aangezien die niet nodig is. De PPPoE-tunnel zal automatisch een virtuele IPv6 WAN-interface aanmaken.

De instellingen toepassen

Herstart de netwerkservice:

service network restart


Als je alles correct hebt gevolgd, zou je nu een /32 IPv4-adres en een /48 IPv6-prefix op je pppoe-wan-interface moeten ontvangen.

Verbonden LAN-clients zouden een DHCPv4-lease, een DHCPv6-lease en een SLAAC-adres moeten ontvangen.